Direktlänk till inlägg 29 december 2009

Politiskt hyckleri - fortsättning

Av Blues - 29 december 2009 16:19

Det finns några av de "känsliga ämnen" som ibland inte går så lätt och enkelt att diskutera, kommentera eller debattera på ett helt öppet demokratiskt sätt i vissa av våra "fria liberala" tidningar med förkärlek för PK. Men det man kan göra är att blogga om det och skriva inlägg eller kommentera samma ämne i andras bloggar. Det jag personligen är intresserad av är företeelser som politiskt hyckleri, politisk korrekthet och politikerförakt.

Förutom hyckleri finns det också företeelser som avundsjuka, svartsjuka, grälsjuka och gubbsjuka, som är djupt inbäddade i folksjälen och som finns överallt.  Men allt detta finns som en del av den folkliga kulturen och våra traditioner - något som självklart finns i alla andra kulturer och traditioner, mer eller mindre påtagligt, uppenbart och synligt. Problemet är att hyckleriet är mer synligt inom politiken, som en ond egenskap som försvårar för de viktiga och riktiga politiska beslutfattanden och som kan leda till minskat folkligt förtroende och ökat politikerförakt. Något som är uppenbart när det gäller vår politik.

Lagom är bäst - ett talesätt som  också finns inbäddat i den svenska folksjälen, men då kan man fråga sig: hur mycket är lagom? - laget om, nåt som ska räcka åt alla. Man ska dricka lag(et)om, äta lag(et)om, jobba, roa sig lag-om. Inte för mycket men inte för lite heller. Mitten. Man ska inte sticka ut för mycket men inte vara i skuggan heller. Svår dilemma att hitta en rimlig ballans. När det gäller politiken är just hycklandet nåt som aldrig kan bli lagom.

Hycklande gör oss oftast orädda för vad andra ska tycka och tro om oss, om våra åsikter och handlingar; ett (o)medvetet sätt att hävda det vi egentligen (inte) tycker, tror och gör. Och eftersom vi bara är människor som gör våra val och våra fel, så fortsätter vi (tvungna?!) med samma misstag - att hävda en sak men göra det motsatta. Hycklandet upphöjs till avancerat hyckleri och så får vi en nyfödd politisk hypokrit! Denne stackaren tycker, tror och låtsas att allt som han gör är bra, positivt, t.o.m perfekt - med en hel del undantag som gäller andra. Allt annat och alla andra är det fel på, men han är - lagom, och lagom är - bäst!

När det gäller den hycklande svenska politiken så kan man lugnt konstatera att allt det vilar just på det företeelse som sitter kvar i ryggmärgen på en del av våra politiker - allting de gör och beslutar är bra, framåt, positivt, tycker de. Så när makteliten/makthavarna hävdar att de värnar om välfärden, vill minska utanförskapet och vill bevara den svenska modellen, men samtidigt gör sitt bästa för att urholka allt detta -något som det finns massa belägg, vittnen och bevis på - då kan man lugnt konstatera att allt detta de gör visar det borgarna vill uppnå - utvidga antal "nya medlemmar" som ska tillhöra (härskar)eliten och överklassen genom att undergräva för de små vanliga, för medelklassen och underklassen, med massa nya hårda byråkratiska lagar, regler och bestämmelser. Regeringen/alliansen/makteliten bygger ett "nytt svenskt samhälle" där de som redan har råd ska ha och få mer. Och de ska också bli mer.Det enda som krävs av de "nya medlemmarna" är att de ska stå på "rätt sida" och följa samma spelregler och föra samma ideologi. Och varken fråga eller ifrågasätta för mycket. Rika ska betala mindre skatt för att få mer, men fattiga ska betala mer för att få mindre, konstigt och paradoxalt nog. Genom det ska de rika få det ännu bättre ställt och inte sko sig enbart på skattebetalarnas bekostnad utan också på de arbetslösas, sjukas, utsattas, fattigas, gamlas och behövandes bekostnad. Och enbart de som tillhör oppositionen är riktiga hycklare, påstår eliten. Det heter avancerat hyckleri, cynism, förakt, oheder och omoral.

Man ska värna om och försvara detta klassamhälle, ökade klyftor, utanförskap och fattigdom och samtidigt "kämpa mot" allt detta onda som genomsyrar vårt samhälle och vår vardag mer och mer. De som inte riskerar falla i samma beteende som borgareliten och överklassen är körda. Och då hävdar t.ex Mats Odell att alla (svenskar?!) är lika inför lagen samtidigt som sossarna kör med det gamla vanliga "alla vi är lika" och "alla har samma rättigheter".

Svårt att samtidigt vara hederlig och ärlig och bli politiker och bedriva den "sanna ideologi". Moral, etik och de stora viktiga politiska beslut och frågor håller inte/passar inte ihop. Så enkelt är det, och det är det som i längden bli svårt - att hålla jämna steg med dagens politiska maktspel och förbli människa. En liten del (riksdagsledamöter?!) inser detta sörjiga faktum och slutar inom politiken, en stor del följer med, för karriärens och pengarnas skull.

Dagens politik grundar sig just på hyckleri som inte tror på sin ideologi utan på vinst, oavsett vilken. Det är den typen av politik som bygger på det gynnsamma och inte på det goda, progressiva, mänskliga. Det högsta intresset är - makt! Det är det enda som kan tillfredsställa maktelitens maktbegär och maktutövandet som frukten av deras maktposition. Härskarna grundar sin position på tomma slagord och lögnaktiga uttalanden, påhittat mantra och massa floskler - mycket i teorin men lite i verkligheten. Och det är den nya typen av borgarnas nyspråk. Den typen av maktideologin resulterar alltid i massa motsatser - makthavarna ställer sig på de "försvarslösas, förtrycktas och maktlösas" sida, men sen, genom sina genomtänkta handlingar och politiska beslut gör det motsatta - förtrycker och tar makten ifrån sitt eget folk. Ärlig politik finns inte idag - att stå för sina åsikter, för det politiken propagerar och proklamerar för, går inte. Det pågår en hård maktkamp och det är viktigare än att jobba åt sitt folk. Det upptar så mycket tid att överleva och hänga med och följa alla de oskrivna regler och rätta sig efter det som de mörka maktens korridorer bestämmer. Politiken handlar inte om ideologi och idealen utan om att vissa "omöjligheter" ska bli "möjligheter". Men inte i den positiva bemärkelsen, utan tvärtom. Som t.ex att dödligt och svårt cancersjuka människor ska tillfriskna över en natt och gå ut för att jobba. De ska hitta ett jobb som inte ens de friska arbetslösa kan hitta. Det bedrivs en anpassad politik vid förhandlingsbordet uppe i Rosenbad med andras "påtvingade" och tysta medgivande som i längden urholkar vår välfärd och vårt demokrati. Den världsberömda svenska modellen är redan ett minne blott, likaså Folkhemmet och vår folkliga makt har blivit oss fråntagen för länge sedan så...

Allting är ett stort spel för galleriet, ett politiskt hyckleri som tillåter storkapitalet och den fria marknaden storma in i vårt lilla land med sina omänskliga omoraliska regler och lagar. Det statliga maktövertagandet döljs både av makteliten och vår massmedia som själv hyser stor förkärlek för det privata och storägda. Fariseer och hypokrater finns överallt och spelar ett välgenomtänkt maktspel. Vem eller vilka kommer att betala i slutändan är väl inte så svårt att gissa.

 
 
Sarasvati

Sarasvati

1 januari 2010 11:22

Det ruskiga är hur merparten av befolkningen har vaggats till sömns till läten om mer pengar i just DIN EGEN plånbok. Sömndunster i ögonen på ett folk, kan ge förödande konsekvenser... Hitlers Tyska sömndunster är ett av de allra största exemplen på HUR man gör och lyckas förföra ett helt folk, ännu står det oslaget. Men vi är inte långt ifrån det. Det är bara att idag handlar det inte bara om ett annat folkslag, det handlar om pengar och matk och VILKA som har den makten och de pengarna! Att de pengarna för andra övergår från de sämst ställda verkar de inte bry sej om. Regeringen=Alliansen är de som styr en så stark splittring via retoriska falskspelande toner, en styrning av vårt land som lett till förakt för grupper som far väldigt illa.Ja det är mitt land också ännu. Men det vete faaan om jag vill leva i ett så här illa jämställt land längre. Ett land som premierar girigheter, framför lika vären. På 2½år är allt det jag värdesatt med sverige borta. De locktoner om allas lika värde, som även om det var lång väg kvar, låg bättre till tidigare än idag... Makt och pengar har alltid förfört människor. Det vill inte jag vara med om.

http://www.metrobloggen.se/universalpolitik

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Blues - 7 augusti 2010 18:30

Enligt soc.förs.ministern Cristina Husmark Pehrsson ska den som är allvarligt sjuk och inte kan arbeta ha rätt till sjukpenning. Eller att ersoner som av olika skäl inte kan delta i rehabilitering eller andra aktiviteter kan även i fortsättningen få ...

Av Blues - 4 augusti 2010 17:39

Våra politiker snackar ofta om framtid och utveckling men sällan om barnfrågor. De slår sig ofta för bröstet och säger att "barnen är det viktigaste vi har" och att deras politik handlar bla. om att "skapa ett bättre värld och framtid för våra barn",...

Av Blues - 28 juli 2010 18:26

Journalister och proffstyckare oftast överdriver i sina ansträngningar att lansera en politisk nyhet. Det blir istället en ren åsiktstext där spekulationer får ersätta den opartiska analysen (som nästan inte existerar idag). Så när tex. Fredrik Reinf...

Av Blues - 21 juli 2010 14:47

Hur ser det ut idag när det gäller människors engagemang inom politiken? Enligt vissa undersökningar är det mest tråkigt och politikerförakt breder ut sig alltmer. Betyder det att vi medborgare inte längre tar politiken på fullt allvar eftersom vi al...

Av Blues - 12 juli 2010 16:56

Vad var det vi tv-tittare kunde se bland annat under Almedalsveckan som kunde väcka vårt intresse? Ju, arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins avgång. Något man inte ser precis varje dag, i synerhet inte när det gäller en så mäktig och hög uppsat...

Ovido - Quiz & Flashcards