Direktlänk till inlägg 6 oktober 2009

Landskronas helvete - verklighet eller myt?

Av Blues - 6 oktober 2009 17:57

Våld, kriminalitet, misshandel, trakasserier, gatuvåld, rån – främsta anledning till varför människor från olika kulturer inte kan mötas på ett naturligt sätt i Landskrona. Rädslan att vistas ute på kvällar pga. kriminella ungdomsgäng med utländsk bakgrund/härkomst, en allmän känsla av otrygghet bland kommunens invånare. Det är en del av misslyckad integration, segregation, social misär, utanförskap och främlingsfientlighet som är det största problemet med (mass)invandringen, inte bara här i Landskrona, utan i hela landet (lokalt, regionalt och nationellt). Stökig skolmiljö med en hotfull stämning till följd av gängproblematik, elevers dåliga kunskapsnivåer, undermåliga språkkunskaper och låg motivation. Vissa menar att dessa ungdomar väljer medvetet att ge sig just på ”svennen” och att detta i längden handlar om ”omvänd rasism och diskriminering”. Plus Sverigedemokraternas framgångar eftersom mer än var femte Landskronabo lade sin röst på dem (22% av rösterna i kommunalvalet).

 

Under de senaste åren fick Landskrona, liksom Rinkeby och Rosengård på 90-talet, en gängstämpel genom framförallt TV och vissa tidningar, där skulden lades på invandrare i Landskrona själva utan att tala om segregation, misslyckad integration, diskriminering och utanförskap. Genom massmedias tendens att förenkla verkligheten förklarades våldshandlingar och kriminalitet i områden som kulturellt grundade konflikter (utan att sättas in i ett socialt sammanhang). Ett nytt begrepp ”invandrarskap” har blivit till ett permanent tillstånd av kulturell underordning och socialt utanförskap. Begreppet ”invandrare” betyder, åtminstone när det gäller en del invandrare i Landskrona (och förmodligen i hela landet), att man är arbetslös, född i ett främmande land, är kriminell, fifflare, lat och våldsam. Många av Landskronas problem ses som något som ofta relateras till ”invandrare”, där begreppet i betydelse blir alltmer oklart ju mer det diskuteras. De ungdomar som drar runt på Landskronas gator och sprider oro och skräck omkring sig har troligen fått ett rykte med lite överdrivna proportioner. Men de existerar och de begår brott.

 

Ungdomsgäng av olika slag har funnits sedan länge som ett vanligt inslag i det samhälle vi lever i, som ett växande samhällsproblem med invandrarbakgrund. Många är överens att just invandrarbarn är överrepresenterade i brottsstatistiken pga. diskriminering och segregation plus arbetslösheten som drabbar hårt just invandrare. Många är dock inte överens om att just själva invandrare och deras ”udda” levnadssätt och traditioner är ofta huvudorsaken till att svenska samhället vill ta avstånd från dem, eftersom de ansågs ”inte passa in i det svenska samhällssystemet”.

Vissa invandrare (och de som forskar om fenomenet) hävdar att bara att definieras idag som ”invandrare” på många sätt är en stigma, som kan bli väldigt stark påverkan i identitetsbyggandet för en tonåring. Hinder dyker upp i skolan och senare i arbetslivet och på arbetsmarknaden, då man är tvungen ofta att överprestera för att bevisa sin duglighet. De invandrarpojkar får återkommande signaler från omgivningen att de avviker från normen, att de inte passar in i samhället pga. sin beteende, handlingar eller sätt att vara. Det går inte en dag utan att de blir påminda om hur dåliga de är. De får hela tiden veta att de inte duger. Att känna sig utanför blir inte så svårt för en tonåring, eftersom identifikationsprocessen försvåras från alla håll. Speciellt om grupptrycket blir för stor och hemma väntar massa andra problem med föräldrarna. Invandrargäng är det bästa alternativ.

 

Men ingenting av de bakomliggande problem kan ursäkta deras kriminella handlingar. Tyvärr så är både skolan, föräldrarna och hela samhället i stort som är huvudorsaken att ungdomarna gör det de gör. Ingen av dem har förklarat för pojkar att deras illa handlingar bara välkomnas av SD och andra nazistiska och högerextrema organisationer som bedriver sin kampanj (och tycks lyckas med det) med rasistisk retorik och målar en bild av skräck och oro för svenska folket, eftersom invandrare redan fråntagit deras frihet i deras eget land.

 

Landskronas skolor har dålig rykte just pga. stökiga och bråkiga invandrarungar och det verkar som om varken skolpersonalen eller samhället kan fixa till de ökande problemen som bara växer varje dag. Vanliga ”svenska” elever blir utsatta dagligen för trakasserier, personlig angrepp, mobbning, misshandel och rån utfört av just kriminella invandrargäng, men inte ens polisen kan få tag och få ordning på dem både utanför skolan och ute på stan. Eleverna är rädda, skolpersonalen är rädd, folk i allmänhet är rädda och konstruktivt tänkande i termer av orsak – verkan för att finna lösningar på problemen blir som bortblåst. Det har skapats en alldeles förvriden förståelse kring staden och dess problematik. Här spelar media (som vanligt) och hörsägen en stor roll i konstruerandet av olika bilder om Landskrona och invandrare. Det finns en tendens i medierna att sätta likhetstecken mellan invandrare och brott. Visserligen är inte Landskrona fri från konflikter men medierna har en tendens att förmedla en ensidig bild av de brott och problem som existerar. Media har en central roll när det gäller presentationen av viktiga skeenden i samhället. De har makten att välja vilken slags information allmänheten ska få tillgång till samt vilka samhällsproblem som hamnar i ljuset.

 

Det är svårt att hålla isär sanning från myt, fakta från rykte. En enstaka incident oftast uppfattas som väldigt farlig och kan få oanade proportioner. Men kommunens egen undersökning kring integrationen och invandrarna visar tydligt att det råder en allmän känsla av otrygghet och rädsla inför ungdomarna och en generell skepsis gentemot främmande kulturer. Stadens stora andel invandrare tillskrivs anpassningssvårigheter som ses som en orsak till varför deras barn är stökiga och kriminella. Deras beteende och levnadssätt anses som hot mot den ”svenska” samhället, som leder till främlingsfientliga tankar och åsikter, som SD väl utnyttjat för att bedriva sin kampanj. Och från andra sidan, från just invandrare och deras barn så får man samma svar i form av våld, misshandel, kriminalitet och trakasserier, så generellt sätt kan man säga att allting har hamnat i en ond cirkel eller i en återvändsgränd.

 

Tolkningar av orsakerna för de angivna brotten och problemen: utanförskap, segregering, arbetslöshet och fattigdom ses som några av orsakerna till brottsligheten i Landskrona. Bristen på sammanhang, utanförskap, känslan av otillräcklighet och att inte känna tillhörighet, engagemang, motivation, lust, känslan av meningsfullhet och framtidstro. Det handlar också om bristande självtillit, bristande självkänsla, bristande självbild. Man tror att aspekter ökar benägenheten för en brottslig karriär och att man får en kriminalitet som livsstil. Det är väl kanske det som bekymrar mest. De riktiga problemen tycks ligga i att invandrare,som överallt i världen, ofta inte har samma handlingsmöjligheter som svenskar och det skapar problem i längden.

 

Media väljer vad det de själva vill lyfta fram. Om media hade valt att skriva om barn och ungdomars utsatthet istället för ungdomsbrott och rån så hade man kunnat få en helt annan opinion i de här frågorna. Invandrarkillarna är säkert överrepresenterade när det gäller kriminalitet i Landskrona, men det är inte så att de står för alla brott som begås i staden. Men det blir ändå invandrarkillar som får skulden i medierna som skapar en skräckbild med fokus på oundvikliga kulturkollisioner. Detta leder till att de blir illa bemötta vilket i sin tur innebär att deras känsla av delaktighet och sammanhang försvinner. Det är som alltid den stereotypa bilden av ”de” som styr våra tankar och handlingar.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Blues - 7 augusti 2010 18:30

Enligt soc.förs.ministern Cristina Husmark Pehrsson ska den som är allvarligt sjuk och inte kan arbeta ha rätt till sjukpenning. Eller att ersoner som av olika skäl inte kan delta i rehabilitering eller andra aktiviteter kan även i fortsättningen få ...

Av Blues - 4 augusti 2010 17:39

Våra politiker snackar ofta om framtid och utveckling men sällan om barnfrågor. De slår sig ofta för bröstet och säger att "barnen är det viktigaste vi har" och att deras politik handlar bla. om att "skapa ett bättre värld och framtid för våra barn",...

Av Blues - 28 juli 2010 18:26

Journalister och proffstyckare oftast överdriver i sina ansträngningar att lansera en politisk nyhet. Det blir istället en ren åsiktstext där spekulationer får ersätta den opartiska analysen (som nästan inte existerar idag). Så när tex. Fredrik Reinf...

Av Blues - 21 juli 2010 14:47

Hur ser det ut idag när det gäller människors engagemang inom politiken? Enligt vissa undersökningar är det mest tråkigt och politikerförakt breder ut sig alltmer. Betyder det att vi medborgare inte längre tar politiken på fullt allvar eftersom vi al...

Av Blues - 12 juli 2010 16:56

Vad var det vi tv-tittare kunde se bland annat under Almedalsveckan som kunde väcka vårt intresse? Ju, arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins avgång. Något man inte ser precis varje dag, i synerhet inte när det gäller en så mäktig och hög uppsat...

Ovido - Quiz & Flashcards