Direktlänk till inlägg 3 oktober 2009

Försäkringskassan - rehabiliteringshelvetet

Av Blues - 3 oktober 2009 15:42

Försäkringskassan har blivit en av Sveriges mest utskällda myndigheter. Fram till 31 december väntas över 14 000 personer bli nekade sjukpenning, trots att de har blivit sjukskrivna av sina läkare. Regeringen har stiftat lagar som skickar 50 000 människor ut i tomma intet nästa år. Sjukskrivna får se sina läkarintyg rivas av försäkringskassans läkare (kunniga multispecialister). Handläggningstiderna har drivit förtvivlade människor till socialen och kyrkans soppkök. F-kassan slår rekord i avslag, men missnöjet har nu gått så långt att nu mordhotas deras läkare och anställda. 

De sjukas, de berördas läkare har gjort en bedömning, försäkringskassan en annan. De behandlande läkarna - de som har bedömt patienten, blir allt oftare överkörda av försäkringskassans egna läkare. Då ska försäkringsläkaren bara granska underlaget, inte träffa patienten. Ett sådant förhållande är unikt för Sverige. Inget annat land har läkare som avgör sjukskrivnas rätt till ersättning utan att träffa den sjuke. "Klart att det vore bättre om vi fick träffa patienten, men nu har politikerna beslutat (regeringens beslut och FK:s uppdrag) att det ska vara så här och vi får rätta oss efter det", säger F-kassans presschef Ann-Sofi Blomqvist. Hon medger att försäkringskassan har blivit tuffare och tycker att kritiken ska riktas mot politikerna, det är ju de som har infört reglerna. Nya regler och hårdare bedömningar har fått de sjuka att vakna upp i brutal verklighet. Efter åratal av sjukskrivningar ska de ut på en arbetsmarknad där de enkla arbetsuppgifterna har försvunnit. En del utförsäkrade klarar ändå att hitta ett jobb, andra hamnar hos socialtjänsten. De sjukskrivna tidigare var bortglömda av samhället. Problemet med den nya reglerna är att sjuka hamnar mellan stolarna: De är för friska för sjukpenning men för sjuka för att få jobb via arbetsförmedlingen.

Försäkringskassan tar inte ställning till om personen är sjuk eller frisk, utan om personen har arbetsförmåga trots sin sjukdom. Det handlar heller inte om man kan få ett arbete eller inte, utan just förmågan att utföra arbete. Sjukförsäkringen är alltså inte en yrkesförsäkring eller arbetsmarknadsförsäkring.

Läkarna har ibland svårt att stå emot när en patient begär sjukskrivning. Dels är läkarna stressade och vinner tid på att göra som patienten önskar, dels är det svårt att säga nej till en förtvivlad person som känner sig för sjuk för att jobba. I vart fjärde fall sjukskriver läkaren mot sin egen övertygelse, det har man kunnat visa i ett antal studier. Så läkarens utväg blir att låta försäkringskassan neka utbetalning.

Försäkringskassan står inför en svår pedagogisk uppgift - att förklara den nya synen på sjukskrivningar för svenska folket. Sjukpenningen ska nu betraktas som vilken försäkring som helst, och villkoren har ändrats. Tekniken är att låta den behandlande läkaren sjukskriva, därefter avgör försäkringskassan om försäkringen gäller. Med stramare regler ska färre beviljas sjukersättning och samhällets kostnader minska. Men det handlar inte bara om pengar. Sjukskrivningar anses dessutom i många fall vara onödiga, till och med skadliga. Särskilt när de handlar om psykisk ohälsa eller smärta, och dessa står för 75% av alla sjukskrivningar. Verkar det inte som att bakom alla dessa nya tuffa lagar finns det ingen etik och moral, utan enbart kalkyler och pengar? För kapitalet bryr sig endast om de hungriga som jagar bäst, enligt Borg.

Men nu backar regeringen och presenterar nya förslag för att "mildra effekterna" av sina egna beslut (en generös regering vi har). Den som nu ska stämplas som "frisk", trots att man är sjuk i vissa fall, får rätt till en ersättning om 223 kr per dag som lägsta nivå. Är man med a-kassan blir ersättningen mellan 320 och 680 kronor. 
Regeringen förstår människor. Att man därför har särskilda specialregler för de svårast sjuka är väl bara humant. Det behövs. Statsråden skriver på SvD Brännpunkt: "i ett fåtal fall är inte möjligt för en tidigare långtidssjukskriven att delta i verksamhet vid Arbetsförmedlingen. Detta kan exempelvis gälla personer med svår sjukdom (kancer, tumör)eller om personen vårdas på sjukhus eller på annat sätt får omfattande vård i hemmet eller via sjukvården. Regeringen anser att förlängd sjukpenning i sådana fall ska kunna betalas ut". Husmark Pehrsson hade fört samtal med de sjuka. Lyssnat. Fått en bild av Sverige 2009. Nu bygger man alltså broar mellan sjukförsäkring och arbetsmarknaden.

Dagens bild: Frälsningsarmén i Stockholm delar ut varje vecka kassar med mat till dem som behöver. Basala varor som bröd, tonfisk, vita bönor, nudlar och köttbullar. Utdelningen har närmare fördubblats bara under september månad. Unga tvingas till kyrkan för att få mat. Fler lever på välgörenhet i krisens spår. Och inte minst i spår av a-kassans långa handläggningstider som slår oerhört hårt mot många människor. Det är alltifrån de som haft arbete, blivit arbetslösa och hamnat i en krissituation till personer som knuffats ur Försäkringskassan med deras nya hårdare regler. Det är väldigt många ensamstående som har det tufft. 
 

Välfärdssamhället i Sverige bygger på att människor inte ska tvingas be om sina grundläggande rättigheter.

Undrar bara: vilka är de som har laglig rätt till sina grundläggande rättigheter?

De små (fattiga) eller de stora (rika)?


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Blues - 7 augusti 2010 18:30

Enligt soc.förs.ministern Cristina Husmark Pehrsson ska den som är allvarligt sjuk och inte kan arbeta ha rätt till sjukpenning. Eller att ersoner som av olika skäl inte kan delta i rehabilitering eller andra aktiviteter kan även i fortsättningen få ...

Av Blues - 4 augusti 2010 17:39

Våra politiker snackar ofta om framtid och utveckling men sällan om barnfrågor. De slår sig ofta för bröstet och säger att "barnen är det viktigaste vi har" och att deras politik handlar bla. om att "skapa ett bättre värld och framtid för våra barn",...

Av Blues - 28 juli 2010 18:26

Journalister och proffstyckare oftast överdriver i sina ansträngningar att lansera en politisk nyhet. Det blir istället en ren åsiktstext där spekulationer får ersätta den opartiska analysen (som nästan inte existerar idag). Så när tex. Fredrik Reinf...

Av Blues - 21 juli 2010 14:47

Hur ser det ut idag när det gäller människors engagemang inom politiken? Enligt vissa undersökningar är det mest tråkigt och politikerförakt breder ut sig alltmer. Betyder det att vi medborgare inte längre tar politiken på fullt allvar eftersom vi al...

Av Blues - 12 juli 2010 16:56

Vad var det vi tv-tittare kunde se bland annat under Almedalsveckan som kunde väcka vårt intresse? Ju, arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins avgång. Något man inte ser precis varje dag, i synerhet inte när det gäller en så mäktig och hög uppsat...

Ovido - Quiz & Flashcards