Direktlänk till inlägg 2 oktober 2009

Att få mer eller att ha mindre = paradoxalt nödvändigt

Av Blues - 2 oktober 2009 16:55

Lettland fick i december i fjol 7,5 miljarder Euro i ekonomiskt stöd från EU, i utbyte att regeringen skulle fullfölja vissa internationella uppgörelser (bl.a. fastighetsskatt på 0,2%). Detta "väldigt viktiga" åttagandet röstade parlamentet ner, men pengarna tänker de behålla. Man tackar för hjälpen men jobbar enligt USA-policy: Ingen har rätt att styra vårt liv och bestämma över vår framtid.    

Irland ska få 53 miljarder Euro i ekonomiskt stöd - om folk röstar ja till Lissabonfördraget. Nån slags tack från EU för den stora chansen att utvidga egen makt. Om det blir ett nej då kan det svåra läget på Irland ännu förvärras och landet kan hamna i isolation av omvärlden.

Vår käre kung får ca 110 miljoner i appanage per år, men ändå begär han 120 miljoner av oss skattebetalare för att bekosta dotterns bröllop. Som i övrigt beräknas kosta runt 25 miljoner kronor. Vad vill han göra med resten av 95 miljoner säger han inte. För han (eller Kungahuset) har ingen råd att bekosta själv en så stor pompös spektakel. Som han personligen kommer inte att tjäna nåt stort på. Det är enbart media, i synerhet våra sensationsjagande skvaller- och vissa rikstäckande tidningar som kommer att tjäna massa miljoner på. Före, under och efter spelet (bröllopet). I förbigående - kungen har enbart råd att betala sina dyra älskade bilar i miljönklassen, men inget mer. Förresten - bilarna är hans egna men cessan är folkets käraste älskling så det är väl det svenska folket som borde ju självklart sörja för henne - inte hennes kunglige farsan. 

Högerekonomer har alltid hävdat att arbetslösheten beror på att de arbetslösa ställer för höga lönekrav. Att låga löner bara leder till minskad köpkraft och förstärker nedgången avfärdar de direkt. Att ha ett bra lön ger trygghet. Den som är trygg vågar sig på att pröva på det nya. Mätta människor är friskare människor som kan utföra ett bättre arbete. Enligt dem är det bara trims-trams. Hungriga lejon jagar bäst.

Anders Borg ljuger hela tiden att han inte tänker pressa lönerna - nåt han hela tiden gör. Han är för skattesänkningar istället, med motiveringen att det skulle skapa fler jobb och på sikt motivera den som är lågavlönad eller arbetslös – ett mätt lejon jagar inget vidare. Han  argumenterar för jobbskatteavdraget. Teorin ”hungriga lejon jagar bäst” har på nymoderat nyspråk döpts om till ”arbetslinjen”. Jobbskatteavdraget ska leda till ”att arbetssökande accepterar jobb till lägre lön och att det får facken att hålla nere lönekraven”. Nämligen, Her borg älskar högerekonomer.

Den nymoderata "arbetslinjen"  är att vi fått två parallella skattesystem – ett för dem som får sina inkomster genom arbete och ett för alla andra. Den berömda tusenlappen i plånboken försvinner i det ögonblick löntagaren blir tvungen att leva på sjukpenning, a-kassa eller pension. Den som har ett arbete belönas med skatteavdrag. Den som inte har arbete bestraffas genom försämrade ersättningsnivåer, sänkta tak och nu också genom sänkta pensioner. Avgiften till a-kassan höjs. Alla åtgärder samverkar till ett och samma mål – att göra lejonen hungrigare genom att sänka lönen

De rika märker knappt av krisen och bjuds nu på ytterligare skattesänkningar. Samtidigt har vi långtidssjuka som är på väg att kastas ut ur sjukförsäkringen. Allt fler får gå till socialkontoret för pengar till mat och hyra. Och i det nymoderata Sverige brinner förorterna.

Regeringen har misslyckats med att få fler i arbete. För första gången sedan 90-talskrisen har Sverige högre arbetslöshet än EU-genomsnittet.  Men budgetpropositionen säger ändå att ”effekten av jobbskatteavdraget blir att närmare 80 000 fler personer kommer i arbete på lång sikt”.  För de dryga 70 miljarder jobbskatteavdraget kostar statskassan skulle 150 000–200 000 personer kunna få jobb inom den gemensamma välfärden. Dubbelt så effektivt som jobbskatteavdraget.

Undrar, i förbigående: kan Sverige få nån slags hjälp (ekonomisk helst) från EU? Arbetslösheten ökar mer och mer töts regeringens "goda" försök att skapa arbetstillfällen genom att utförsäkra mer än 50 tusen sjuka människor nästa år och tvinga dem att antigen tiga socialbidrag eller jobba. Nu när det inte finns nåt jobb att få. Ungdomsarbetslösheten ökar mer och mer; den totala arbetslösheten hotar att stiga över 12% nästa år, varsel, uppsägning och konkurs fortsätter, antal socialberoende ökar markant, det har blivit dyrare att leva, arbetare är tvungna att sänka sina löner och gå ner i arbetstid. Men bankcheferna och vd:n  kalasar fritt på extra bonusar i miljardbelopp. Enligt den berömda teorin att hungriga lejon jagar bäst. Men - det där om att ett mätt lejon jagar inget vidare?  Är det inte nån slags paradox? Men, det verkar att detta gäller sälan de som redan är svinrika. Paradox straffar enbart de som är urfattiga.

Vi har massvis med fattiga barn idag. År 2006, enligt Röda Korset, hade vi  drygt en kvarts miljon fattiga barn! Mest utsatta - barn till ensamstående föräldrar och invandrarbarn. Alla vet vi att klyftorna har sedan dess bara ökat och fattigdomen och utanförskapet har bara blivit ännu värre. Hur många fattiga har vi sammanlagt idag? En halv miljon? En miljon? De som inte kan, i dagens Sverige, kan få sin del av "välfärden" som urholkats ännu mer. Den hårda ekonomiska krisen har slagit ännu hårdare mot de som redan var fattiga och utslagna.

Så, enligt högerekonomerna och Herr Borg är de som är fattiga och har löga löner bra människor. Det är de som driver fram ekonomin och marknaden blir starkare. Det är positivt. Hungriga jobbar bäst. Vilket måste betyda att de som är rika är - dåliga människor. De bromsar ekonomin och marknaden urholkas. Och det är negativt. Vilket i slutändan betyder att - kapitalet är fel. Paradoxalt nog. Är det det som är nödvändigt idag för vår framtid?

 
 
sara

sara

5 oktober 2009 17:56

kika gärna in på min blogg och gissa vad som finns i shoppingpåsen... ;)

http://saralingon.blogg.se

 
Stig

Stig

6 oktober 2009 17:21

Det här var ett mycket intressant inlägg... Jag håller med dig till 100% och skulle gärna vilja utbyta tankar med dig om vad det är som pågår just nu... inte bara i vårt land utan hela världen... för det här är inget som bara förstörs för arbetarna i Sverige... det är MYCKET större än så...

Vill du så kan du söka mer info på min blogg så kanske vi kan utbyta lite erfarenheter... för du har säkert massor av infallsvinklar som jag bara kan drömma om, eftersom jag saknar erfarenheten av att komma in utifrån så att säga :)

Hör av dig om du är intresserad! :)

http://cyberliv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Blues - 7 augusti 2010 18:30

Enligt soc.förs.ministern Cristina Husmark Pehrsson ska den som är allvarligt sjuk och inte kan arbeta ha rätt till sjukpenning. Eller att ersoner som av olika skäl inte kan delta i rehabilitering eller andra aktiviteter kan även i fortsättningen få ...

Av Blues - 4 augusti 2010 17:39

Våra politiker snackar ofta om framtid och utveckling men sällan om barnfrågor. De slår sig ofta för bröstet och säger att "barnen är det viktigaste vi har" och att deras politik handlar bla. om att "skapa ett bättre värld och framtid för våra barn",...

Av Blues - 28 juli 2010 18:26

Journalister och proffstyckare oftast överdriver i sina ansträngningar att lansera en politisk nyhet. Det blir istället en ren åsiktstext där spekulationer får ersätta den opartiska analysen (som nästan inte existerar idag). Så när tex. Fredrik Reinf...

Av Blues - 21 juli 2010 14:47

Hur ser det ut idag när det gäller människors engagemang inom politiken? Enligt vissa undersökningar är det mest tråkigt och politikerförakt breder ut sig alltmer. Betyder det att vi medborgare inte längre tar politiken på fullt allvar eftersom vi al...

Av Blues - 12 juli 2010 16:56

Vad var det vi tv-tittare kunde se bland annat under Almedalsveckan som kunde väcka vårt intresse? Ju, arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins avgång. Något man inte ser precis varje dag, i synerhet inte när det gäller en så mäktig och hög uppsat...

Ovido - Quiz & Flashcards