Direktlänk till inlägg 25 september 2009

Strandskydd eller "entreprenörskap"?!

Av Blues - 25 september 2009 09:59

Att "Alla är lika inför lagen" eller att "Alla ska eller bör vara lika inför lagen" är, för min del, ett gammalt mantra och tom påhittad floskel som överheten och makthavarna upprepar enbart för att verka seriösa. I praktiken händer det väldigt ofta något helt annat. Något som ALLA människor är säkert medvetna om. När makten har rätt har rätten ingen makt.

 

Senaste mediedrevet: Gotlands landshövding Marianne Samuelssons uttalande om framgångsrike entreprenören Max Hanssons "olagliga" bygge, tack vare dispens från strandskyddet. Bara ett i raden av en hel del omskrivna och omdiskuterade "misslyckanden" och "omoraliska felaktiga beslutfattanden och uttalanden" av våra kära politiker och makthavare, plus massa insändare, bloggar, diskussioner och debbatartiklar i vår media som kan klassas under rubriken "politikerförakt". Ingenting nytt under solen, men jag bara undrar, i förbigående, om media skulle ha reagerat på samma sätt ifall det rört sig om ett inte så känt och berömt ställe som Gotland? Eller är det nåt annat som ligger bakom allt detta?

Att "tunga makthavare behandlas annorlunda än vanligt folk" dvs. behandlas "rättvist" av lagen jämfört med "orättvis" behandling av vanliga människor väcker starka känslor och reaktioner. Folk blir upprörda eftersom "Lagen gäller alla" eller "Alla ska vara lika inför lagen" och så vidare. Och självklart är det media som finns alltid med i bilden och på plats och gräver djupare om sådana fall - sensationsjagande journalister och skribenter som skapar heta rubriker för att öka på säljar-, tittar- och läsarsiffror och få mer klirr i kassan. Och självklart vi konsumenter som köper smörjan utan att reflektera djupare om innehållet är trovärdig eller inte och att skilja mellan sak och person.

Att Mats Odell, liksom de flesta av våra kära politiker, hävdar (offentligt och i media förstås) att "Alla ska vara lika inför lagen" och att han personligen ska prata med fru Samuelsson är, för min del bara en skitsnack. För ALLA vi vet att det inte stämmer. Vi behandlas, och har behandlats och kommer förmodligen att behandlas i framtiden helt olika, på olika sätt och av olika människor, beslutfattare, makthavare, myndigheter, rättsväsendet, polisen osv. Allt detta pga. "fel" kön, hudfärg, religion, klasstillhörighet, utbildning, kontakter, position i samhället osv. Det vet vi alla. En tjej som har blivit våldtagen ska "skylla sig själv" enligt lagen för hon var "kraftigt berusad och utmanande klädd", något som "...väckte starka erektioner, förlåt - reaktioner hos förövaren så det var inte hans fel så därför ska han frias av rätten". Eller en stackars invandrare, speciellt en med lite mörkare hudfärg som fälls fortare och hårdare för snatteri eller misshandel än en vanlig "vit" kille (eller ska vi snacka mer om "misslyckad integration" och rasism?).

Visst har Marianne Samuelsson varit med om, stiftat och skapat lagar, förordningar och bestämmelser och sedan brutit mot dem, om det visar sig att hennes uttalandet har underlättat för Max Hansson att bygga "olagligt" och genom det "försvåra för vanligt folk att komma ner till vattnet och bada". Landshövdingen är väl inte ensam om sina fel, eller? Vad ska vi säga då om Mona, Wanja, Gudrun, Laila, Margott och om en hel del våra kvinnliga politiker och deras "affärer". Eller, ännu mer och ännu värre om en hel del av våra gubbjävel-politiker, makthavare och pampar? Vad ska vi säga mer om bonusar och om dem som fortfarande tillämpar detta omoraliska systemet, trots alla påtryckningar och samhällets starka reaktioner? Eller vad ska vi säga om en hel del av föd politiker som har gott i passion efter ett visst antal år i Riksdagen och får garanterad inkomstgaranti reglerad på ett lagligt sätt just av Riksdagen? De sitter hemma fast de har inte fyllt 65 år och behöver inte gå till Arbetsförmedlingen och söka ett jobb. Det gäller bara oss vanliga små människor. Det är vi skyldiga att göra, inte dem. Eller är man "politiskt inkorrekt" om man pratar om det? Det är väl ett "känsligt ämne" så det var förmodligen därför media har slutat skriva om det. För man ska väl vara "politiskt korrekt" idag och inte snacka skit, eller?

Trond Sefastsson skriver i sin artikel i Newsmill att "...ljudupptagningen (Varför spelades chefen in? Varför fick Gotlands lokala radiostation "rättigheterna" att spela samtalet för allmänheten och varför kom iden att polisanmäla ett 25-30 år gammal "brott"?) med landshövdingen bör offentligtgöras." Helt rätt. Vad är det som ligger bakom den "dolda inspelningen"? Avundsjuka? Hämndbegär? Nåt annat? Inte ett ord från media eller nåt ifrågasättande om dold inspelnig av Mariannes medarbetare var laglig eller moraliskt bifogad? Men när polisen använder sig av liknande metoder för att "provocera fram ett erkännande eller en olaglig handling av misstänkta förövare" då blir det rena rama harakiri och framförallt massmedia börjar ifrågasätta polisens agerande och deras "tvivelaktiga" lagliga metoder. Hyckleri? Dubbelmoral? Är det så att avundsjuka och misstänksamhet sitter djupt inne i ryggmärgen hos en hel del människor här i Sverige, eller?

Det är ett faktum att massa av våra politiker och tjänstemän runt om i Sverige har ALLTID och I ALLA TIDER fattat viktiga politiska beslut som gynnat deras kommuns framtid genom att kringgå vissa lagar och bestämmelser. Att följa lagen från punkt till pricka gäller enbart oss vanliga små människor. Inte vissa pampar och vissa svinrika och betydelsefulla gubbar (och kvinnor förstås). Om det gynnar en kommun att bryta mot lagar - då gör dem det, utan tvekan. Och det finns massvis med bevis att så har det varit i så många år. Så det handlar inte om det. Att någon ska hävda att vi alla ska vara lika inför lagen är, som jag redan sagt i början, bara en tom floskel. Vi ÄR INTE LIKA och det är därför vi behandlas olika inför lagen och det är därför lagen bedöms och tillämpas på olika sätt av olika makthavare, beroende på vem, när, vad och varför. Allt detta sker av olika anledningar. Medel helgar ändamålet, brukar man säga. Stämmer det i praktiken, eller?

Så, att avsluta det hela: handlar det hela med "dispens från strandskyddet" om hyckleri och dubbelmoral eller om våra politikers oförmåga att "fatta viktiga beslut och följa lagen". Bedöm själva, kära läsare, men försök att bli ärliga och börja att rannsaka sitt eget agerande, värderingar och utgångspunkter.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Blues - 7 augusti 2010 18:30

Enligt soc.förs.ministern Cristina Husmark Pehrsson ska den som är allvarligt sjuk och inte kan arbeta ha rätt till sjukpenning. Eller att ersoner som av olika skäl inte kan delta i rehabilitering eller andra aktiviteter kan även i fortsättningen få ...

Av Blues - 4 augusti 2010 17:39

Våra politiker snackar ofta om framtid och utveckling men sällan om barnfrågor. De slår sig ofta för bröstet och säger att "barnen är det viktigaste vi har" och att deras politik handlar bla. om att "skapa ett bättre värld och framtid för våra barn",...

Av Blues - 28 juli 2010 18:26

Journalister och proffstyckare oftast överdriver i sina ansträngningar att lansera en politisk nyhet. Det blir istället en ren åsiktstext där spekulationer får ersätta den opartiska analysen (som nästan inte existerar idag). Så när tex. Fredrik Reinf...

Av Blues - 21 juli 2010 14:47

Hur ser det ut idag när det gäller människors engagemang inom politiken? Enligt vissa undersökningar är det mest tråkigt och politikerförakt breder ut sig alltmer. Betyder det att vi medborgare inte längre tar politiken på fullt allvar eftersom vi al...

Av Blues - 12 juli 2010 16:56

Vad var det vi tv-tittare kunde se bland annat under Almedalsveckan som kunde väcka vårt intresse? Ju, arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins avgång. Något man inte ser precis varje dag, i synerhet inte när det gäller en så mäktig och hög uppsat...

Ovido - Quiz & Flashcards