Direktlänk till inlägg 25 september 2009

EU - en dyr byråkratisk octopus

Av Blues - 25 september 2009 09:47

Alla EU:s institutioner och projekt tillhör en arrogant, självisk och odemokratisk icke-folkvald byråkratisk elit som är totalt isolerad från folket som de föraktar och ignorerar; just det folket som betalar deras dyra löner, gratifikationer, traktamenten, pensioner, skatt och alla andra utgifter och eftergifter. Det är ett system som gynnar ekonomi och den fria marknaden, men inte de sociala eller kulturella förhållandena. Det handlar om centralstyre och om elitmaktutövandet av den enorma giriga EU-byråkratiska apparaten (jurister, advokater, domstolar, olika “experter”, tjänstemän och självklart den enorma lobbyverksamheten i spetsen) som bara ger direktiv (fördrag !?) till olika regeringar som ska lyda deras minsta önskan. Maktförskjutningen från Stockholm och hela Sverige till Bryssel, Strasbourg eller Haag. De stora viktiga frågor som behandlas i Riksdagen redan har avgjorts genom politisk kohandel mellan de stora parterna inom EU-parlamentet (svensk alkoholpolitik t.ex.) EU-konstitutionen med Frankrike och Tyskland i spetsen som vill genomdriva en nyliberal politik - ökad konsumtion och handel med frimarknadens alla fördelar. Och sen är det både Svensk riksdag och själva EU som undanhåller rätt finnansiel information för oss skattebetalare - hundratals miljarder som spenderas på EU-verksamhet, utveckling och existens.

EU: regleringar uppgår till svindlande 600 miljarder Euro årligen - ca 5000 miljarder kronor! 6,5 gånger den svenska statsbudgeten eller den dubbla Sveriges BNP. EU:s byråkrati som kostar oss skattebetalare 25 miljarder kr årligen. Vi får ju en del pengar tillbaka i form av olika EU-bidrag, men det är en bråkdel i jämförelse med den totala summan i utgifter. Och regeringen har fått ytterligare 900 miljoner extra för att smörja EU-medlemskapet. Pengarna som ska användas till olika möten (20 om dan!) så att våra parlamentariska byråkrater kan få lite extra traktamenten, incitamenten och arvöden. Undrar bara hur kan de vara immuna mot alla bonusar och fallskärmar, eller kanske allting finns redan inräknat i den totala summan, fast under ett annat namn.

Hur mycket kan en parlamentsledamot i Bryssel tjäna i månaden eller om året? Handlar det om mångmiljonsbelopp eller är det nästan lika med våra riksdagsledamöters eller oppositionsledares löner som ligger på mellan 50-52 tusen kr i genomsnitt?

Men vi kan väl börja med antalet anställda byråkrater inom EU. Det finns egentligen inga klara och fasta uppgifter, men enligt Open Europe, en brittisk tankesmedja, i övrigt en stor EU-motståndare, kan det röra sig om ca 170 tusen byråkrater. Självklart att EU-kommisionen förnekar bestämt den siffran och hävdar att det, enligt deras säkra beräkningar, handlar om betydligt mindre anställda. Hur mycket mindre vet de inte exakt, men allt mellan 32 och 45 tusen kan det röra sig om. Kommissionen sa ingenting om antalet “experter” - 3000 olika grupper “kunniga och behövande experter” (enbart de utgår till 45 tusen) som hyrs och avlönas på ett löpande band av EU och jobbar inom EU:s alla områden, men mest som “rådgivare” som sysalar med lagstiftningen. Plus 247 olika kommiteer med tusentals anställda som springer EU:s pamparnas ärenden. Byråkratin, som i övrigt inte kan ställas till svar om det uppstår fel (politisk ansvar finns inte hos de som har för stor makt). Allt som allt handlar det om mer än 100 tusen anställda inom EU som inryms i 87 olika fastigheter värda ca 40 miljarder kronor, plus lite extra hyrt för “extra” experter för ca 5 miljarder om året. Att nämna bara i förbigående: EU har också 100 diplomatiska representationer runt om i världen. Som kostar massa miljarder!

EU:s anställda barn och deras skolgång kostar också (oss vanliga små) - ca 1,3 miljarder om året. I övrigt får varje anställd skatteavdrag för varje barn han/hon har. Det blir liten skatt och ingen moms det första året. Välbetalda och alla medlemmar i deras familj får gratis glasögon och ögonlinser om det behövs, gratis tandvård och hälsovård i övrigt utan att betala läkaravgift, gratis akupunktur, massage, spa och bad. Om man åker från Bryssel till Strasbourg, eftersom det är så parlamentet gör en gång i månaden, då får man 10 tusen för detta resan. Det blir ca 4000 lakejer som följer med varje gång.

Som ledamot i parlamentet kan man tjäna miljoner kronor om året, med väldigt låg skatt. Parlamentariker, tjänstemän och kommissionärer är den enda gruppen byråkrater som inte kan påverkas av den pågående eller eventuella finansiella krisen och den sjunkande tillväxten. Deras tillgångar är försäkrade i alla lägen. Man får fri olyck-, rese- och livsförsäkring. Med 68 tusen i ingångslön i månaden och EU-skatt på 13 -17%, plus alla andra förmåner är man försäkrad miljonär. Man kan anställa sina egna familjemedlemmar som egna assistenter och för det får man upp till 50 tusen i månaden. Man kan upprätthålla sitt eget EU-kontor om det behövs och få för det nästan en miljon om året. Kvitton eller några fakturor behöver man inte uppvisa. Varje EU-parlamentariker har rätt till TVÅ fullt möblerade kontor som är hyresfria, plus ett kontor i hemlandet om så önskas. I övrigt betalt med ca 450 tusen kronor om året. Inga kvitton eller fakturor heller. Det är därför parlamentariker säger att deras hem är deras kontor, men ändå reser de gärna till Bryssel får att få lite extra av allt som “saknas” hemma. Man kan vara hemma och låtsas att arbeta och så får man extra 2500 kronor om dagen för “extrauppgifter”. Inga kvitton eller fakturor förekommer, som vanligt. Och man kan få ca 1500 kr om dagen för lunch och middag. Och 36 000 kr om året för de resor som har “samband” med EU-arbete.

Som EU-parlamentariker får man världens bästa pensionsvillkor. För 10 000 i månaden i pensionsavgift lägger EU till det dubbla. Under fem år så kan en byråkrat tjäna upp till fyra miljoner kronor när allting sammanräknas.

Det är väl därför Marita Ulvskog vill bli invald i detta dyrbara och effektiva elitförsamling. Hon tjänar "bara" 90 000 kronor. Hon vill kanske få som t.ex Margot Wallström som befinner sig högst i EU:s lönehierarki och tjänar sammanlagt 290 000 kr per månad (inklusive förmåner som t.ex bostadstillägg på drygt 30 000 kr, hushållstillägg på ca 5000 kr och annat för drygt 16 tusen). Hennes pensionsförmåner är otroliga: ett avgångsvederlag på fem miljoner kronor och sedan en årlig pension på 1,2 miljoner från att hon fyllt 65 år. Under sin tid som EU-kommissionär har Margot tjänat ca 33 miljoner kronor i löner, boendebidrag och andra tillägg - mest av alla kommissionärer. Det är i övrigt summan vi skattebetalare från Sverige står för. Sex år i Riksdagen, minister i sju år och 10 år i Bryssel. Och för fru Wallström är det inte lönen och pengarna som är drivkraften utan det "spännande arbetet och möjligheterna att påverka", enligt henne.

Finns det nåt mer att säga? Ska vi överhuvudtaget snacka bonusar, fallskärmar, pensioner eller liknande här i landet? Glöm det. Här finns det stora pengar att tjäna. EU är framtiden, såklart.


Där makten har rätt har rätten (folket) ingen makt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Blues - 7 augusti 2010 18:30

Enligt soc.förs.ministern Cristina Husmark Pehrsson ska den som är allvarligt sjuk och inte kan arbeta ha rätt till sjukpenning. Eller att ersoner som av olika skäl inte kan delta i rehabilitering eller andra aktiviteter kan även i fortsättningen få ...

Av Blues - 4 augusti 2010 17:39

Våra politiker snackar ofta om framtid och utveckling men sällan om barnfrågor. De slår sig ofta för bröstet och säger att "barnen är det viktigaste vi har" och att deras politik handlar bla. om att "skapa ett bättre värld och framtid för våra barn",...

Av Blues - 28 juli 2010 18:26

Journalister och proffstyckare oftast överdriver i sina ansträngningar att lansera en politisk nyhet. Det blir istället en ren åsiktstext där spekulationer får ersätta den opartiska analysen (som nästan inte existerar idag). Så när tex. Fredrik Reinf...

Av Blues - 21 juli 2010 14:47

Hur ser det ut idag när det gäller människors engagemang inom politiken? Enligt vissa undersökningar är det mest tråkigt och politikerförakt breder ut sig alltmer. Betyder det att vi medborgare inte längre tar politiken på fullt allvar eftersom vi al...

Av Blues - 12 juli 2010 16:56

Vad var det vi tv-tittare kunde se bland annat under Almedalsveckan som kunde väcka vårt intresse? Ju, arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins avgång. Något man inte ser precis varje dag, i synerhet inte när det gäller en så mäktig och hög uppsat...

Ovido - Quiz & Flashcards