Direktlänk till inlägg 23 september 2009

Några (kloka) ord om Wanja och...

Av Blues - 23 september 2009 17:37

Vill man läsa Metro då kan man bl.a stöta på Dagens ord. Det kan vara allt från t.ex snille, mode eller fikus till schlager, fetma eller amfetamin. Ord som varsel, lågkonjunktur, konkurs, finanskris, aktieras, börsras, fiffel, devalvering, korruption, maktlöshet, orättvisan, vanmakt, girighet, svineri, bonus, kriminalitet, fatigdom, utanförskap osv. finns inte med. Synd, för det är de ord och företeelser vi har blivit bekanta med under den sista tiden. Pga. eller tack vare våra bolagschefer och vd, pampar av olika slag och våra kära politiker som massmedia skrivit så flitigt om. Och om deras bonusar, extra bonusar, rörliga löner, fasta löner, pensioner, fallskärmar mm. Som de kan leva lite extra på. Eller efter AMF:s motto: “Lite mer att leva för“. På vår skattebetalarnas, spararnas och medlemmarnas bekostnad, självklart.

Är det här unikt i svensk näringslivshistoria? Det tror jag inte, för såna eländen och orättvisor, verkar det som, har pågått i många år men inte varit offentligtgjorda. För vi har haft olika makthavare förut och gott om. Som har utkämpat maktkampen mellan olika ideologier och politiska system för “demokratins och folkets skull” men som har samtidigt (inte alla - man ska inte generalisera och dra alla över samma kam, aja baja lilla maja) sugit ut systemet och utnyttjat maximallt de lagar (skrivna och oskrivna), förordningar och bestämmelser för att rafsa åt sig och sko sig på folkets bekostnad. Allt detta som låg till hands för att främja deras girighet, maktutövandet och personliga intressen. Inte de politiska eller ideologiska. Allt av ren egoism och avsaknad av både moral och etik. Det är de “dugliga” som håller på att urholka vår ekonomi på bekostnad av oss “odugliga” som måste, om de får en sån chans, jobba mer för att betala mer eller som ska tom. få mindre men ändå betala mer. Allt för att bekosta pamparnas “duglighet” och “kunnighet”. Samma toppampar och politiker

som i åratal använt sig utav tömma floskler och mantror som “Alla är lika och har samma rättigheter” som inte ens små barn längre tror på.

Hur kan de, som “fattar stora och viktiga ekonomiska och politiska beslut” för folkets bästa (samtidigt lever de som extra parasiter på vår bekostnad) tro på samma slagord? Kanske för de tror på det man säger om propagandan och lögn: upprepar man ett lögn om och om igen då börjar man själv tro på det. Samtidigt - faktum är att en beslutfattare inte kan göra det om han blandar etik eller moral i processen. Och det är makthavarna medvetna om, så det kvittar. Risk och moral håller inte ihop. Överheten har ingen moral när det gäller omoraliska maktspel.

Så frågan är - vem känner sig lurad? Wanja och såna som hon? Det tror jag inte, eftersom de är DE som gör det hela tiden: det är DE som lurar OSS och inte låter sig luras själva. De som lurar OSS med sina tömma löften och påhittade floskler som upprepas gång på gång beroende på publiken och på omständigheterna. Allt för att vinna maktpositionen, legitimiteten och den falska självsäkerheten: Jag sitter kvar och kan fortsätta ljuga, fiffla, bedra och lura. Jag har fått förtroende!

Men att DE lurar OSS?! Och det är VI! Svenska folket! Som är helt förnedrade och grundlurade och förda bakom ljuset. Den svenska välfärden är bara en enda stor bluff. Vi lever idag helt utanför I vårt eget samhälle. I samhället där man sa en gång att demokratins värde är att främja mänskliga rättigheter. Vilka rättigheter om ingen av OSS, som den viktigaste vitala delen av demokratin, inte kan bestämma varken över sitt eget livssituation, arbete, sina besparingar eller räntan utan är tvungen att vänta på styrelsens beslut och politikernas godtycke? Den stora finanskrisen i världen är självklart en produkt av en (o)laglig kapitalmanipulation, beroende av stora risktaganden och finansiella ingrep osv. Men det gäller hela världen. Men vad beror den girigheten på som sker helt lagligt och med regeringens godkännande och välsignelse framför våra ögon? Har det något med USA t.ex att göra? Det tror jag inte. För som sagt, makten och maktkampen har funnits och pågått länge i det här landet. Maktkampen mellan t.ex sossar och moderater, såklart. Som har under den sista tiden förskjutits från sossar till just moderater. Men också en frånskjuten makt från politiker till näringslivets pampar, toppchefer, vd och tjänstemännen. Beslutfattande från aktieägarna till bolagcheferna och vd. Och allt detta via olika styrelser, ofta, verkar det som, okunniga och inte så insatta i olika bolags problem och affärsidéer. Men jag bara undrar om en toppchef eller vd är värd 30 eller 60 miljoner för sitt arbete? Är det enbart tack vore hans kreativitet och den rätta riskkänslan att det kan gå bra för ett bolag? Det tror jag inte ett dugg på. Har det nåt med t.ex USA att göra och den allmänna börsen, räntan, växelkursen osv. Förmodligen. Är Sverige USA? NEJ! Här gäller det de finslipade svenska lagarna, eller?!

Wanja Lundby Wedin har haft 24 olika styrelseuppdrag genom åren. Och det viktigaste är förstås som LO:s boss. Hinner hon med allt detta arbete? Ärligt talat så tror jag inte på det. Och varför ska hon överhuvudtaget ha så många uppdrag? För nu, när det har börjat visa sig att hon har blivit “grundlurad”, “bortfört” och “inte så insatt i det hela” som “var helt nytt för henne” och bla, bla, bla då börjar hon plötsligt “tänka noga” vilka styrelseuppdrag hon ska behålla. Visst låter det paradoxallt nog tråkigt att släppa ifrån sig vissa uppdrag nu när det är snart dags att kämpa för väljarnas röster och kanske lite extra förtroende. Kanske nån tänkt ministerpostering för fru Wedin (bevare oss milde) om sossarna vinner nästa val? Har det kanske något med pengarna att göra? Förmodligen, för hon får inte betalt för alla uppdrag. Och alla är inte lika betalda. Så OM, då väljer hon bort förmodligen de uppdrag som är inget vidare betalda och som hon inte “förstår sig på”. För det handlar absolut inte, för hennes del och för många andra maktlystna pampar, att sätta fackföreningsrörelsens politiska mål som borde vara drivkraften bakom varje rörelse, utan för att det handlar helt enkelt om makten, om inflytanden och om pengarna såklart.

Är fru Wedin en oärlig, hycklande dubbelmoralist? Javisst, det är hon utan tvekan. Är hon eller har hon blivit plötsligt inkompetent efter alla dessa slitsamma år? Det tror jag inte. Tänk på alla de 24 styrelseuppdrag och den tyngsta som LO-boss. Hon tillhör förresten samma maktelit som de gamla sossar gör, som i åratal har skapat och till slut införlivat ett monopol i den eviga maktkampen mellan dem och moderater - alla andras åsikter, tyckanden och troenden (och idealer) mätts utifrån socialdemokratiska måttstock. Allt som inte passar in är åt “höger”. Och “höger” - det är “DE”. Resten är “VI”. Och sossarna manade och gör detta fortfarande för kamp: “VI” mot “DE”! Men problemet är att idag är de gamla sossarna en del av den makteliten och maktapparaten som styr Sverige och OSS. Och problemet är att en hel del sossar har bytt sida från den politiska ideologiska posteringen till den näringslivets tjänstemännens pengastyrda ekonomisk-kapitalistiska giriga omoraliska sidan. Wanja förbannar i retoriken den giriga omoraliska bonustänkandet eller “DE” sidan. Undrar bara om hon tror sig tillhöra den andra sidan eller?

Om den här bonusaffären aldrig hade uppmärksammats då är jag helt övertygad om att allting hade rullat som vanligt och miljoner kronor hade utan några problem fortsätt byta fickan. Från de fatiga till de rika. Från OSS till DE. Tack vare sådana välavlönade elitmakare som t.ex Wanja, diverse bolagschefer, vd, styrelsemedlemmar, politiker, toppamparna mm. Alla de som idag befinner sig fortfarande i maktens korridorer och spelar det enda spelet de kan, eftersom de kan bara det spelets regler: Maktkampen! Problemet är att i nuläge så finns det ganska många som kan klassas som “DE” fast de hävdar att de slåss för OSS under namnet “VI”. Och i retoriken med en långsiktig uppdrag att förvandla ord till handling. För deras fördel och skull såklart.

Att ha en moral är bra. Att ha en bra moral är ännu bättre. Men att ha en dubbelmoral är inte dubbelt så bra. Det är mer än dubbelt så dåligt. Det är hur dåligt som helst.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Blues - 7 augusti 2010 18:30

Enligt soc.förs.ministern Cristina Husmark Pehrsson ska den som är allvarligt sjuk och inte kan arbeta ha rätt till sjukpenning. Eller att ersoner som av olika skäl inte kan delta i rehabilitering eller andra aktiviteter kan även i fortsättningen få ...

Av Blues - 4 augusti 2010 17:39

Våra politiker snackar ofta om framtid och utveckling men sällan om barnfrågor. De slår sig ofta för bröstet och säger att "barnen är det viktigaste vi har" och att deras politik handlar bla. om att "skapa ett bättre värld och framtid för våra barn",...

Av Blues - 28 juli 2010 18:26

Journalister och proffstyckare oftast överdriver i sina ansträngningar att lansera en politisk nyhet. Det blir istället en ren åsiktstext där spekulationer får ersätta den opartiska analysen (som nästan inte existerar idag). Så när tex. Fredrik Reinf...

Av Blues - 21 juli 2010 14:47

Hur ser det ut idag när det gäller människors engagemang inom politiken? Enligt vissa undersökningar är det mest tråkigt och politikerförakt breder ut sig alltmer. Betyder det att vi medborgare inte längre tar politiken på fullt allvar eftersom vi al...

Av Blues - 12 juli 2010 16:56

Vad var det vi tv-tittare kunde se bland annat under Almedalsveckan som kunde väcka vårt intresse? Ju, arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins avgång. Något man inte ser precis varje dag, i synerhet inte när det gäller en så mäktig och hög uppsat...

Ovido - Quiz & Flashcards