Direktlänk till inlägg 25 december 2009

Vår "alkoholkultur" och våra högtider

Av Blues - 25 december 2009 13:41

Ca 10% av Sveriges vuxna befolkning har idag missbruks- eller beroendeproblem. Ungefär 400 000 vuxna personer är alkoholberoende. Ca 1 miljon människor utvecklar alkoholberoende någon gång under sitt liv. Cirka 18% av männen och 12% av kvinnorna dricker på en nivå som medför ökad risk för skador och olyckor. Cirka 13% av männen och 6% av kvinnorna beräknas ha uttalade problem med alkohol och/eller andra droger. En majoritet av dessa har både familj och arbete. Ungdomar mellan 20 och 30 år är den grupp som dricker mest. Var fjärde svensk har någon i sin omedelbara närhet som har alkoholproblem (Statens folkhälsoinstitut).

Det jag skriver här är absolut inte ett tyckande (jag tror inte heller!) utan enbart en objektiv sammanställning av fakta. Hemska och sörjiga fakta om vår påstådda "alkoholkultur" och om vårt skadliga spritdrickande.

Varför måste alkoholen, all slags sprit och drickandet vara i fokus så fort det närmar sig en högtid? Det är acceptabelt när det gäller fester, födelsefirandet eller bröllop där vuxna är i klar majoritet, men enstaka högtider som innebär ett firande med våra nära och kära, dvs. med våra barn och familj behöver väl inte innebära en massa sprit. En måttlig konsumtion med ett eller två glas vin, öl eller den traditionella glöggen är acceptabel för min del, men varför stora mängder? Varför måste den efterlängtade högtiden som barn och föräldrarna ska dela tillsammans upptas av allt alkoholdrickande och t.o.m bakfylla? Julen är en högtid för familjen att samlas och umgås, att vara glad och vänlig, äta gott och glädjas över de fina julklapparna och den fina stämningen. Inte för att barn ska vara rädda för varken pappas, mammas eller farfars hotfulla beteende och dåliga skämt. Istället att ta vara på den tiden och välja kärleken, uppskattningen och glädjen över att få möjlighet och tillfället att umgås med sina nära och kära under ett par dagar, väljer man sprit och låter det obehagliga hemska beteendet ta över. Är spriten så viktig i någons liv så finns det i övrigt 362 andra dagar på året man kan dricka på.

Jul, Påsk, Midsommar- och Nyårsfirandet har blivit, visar statistiken från alla håll, mest "alkoholiserade" högtiderna i Sverige. Konstigt och paradoxalt nog. Systembolaget har just då extraöppet och säljer mer alkohol under Julveckan än under någon annan (vanlig?!) vecka på året. Det gäller också, och i övrigt, de illegala hembränndförsäljare som oftast tjänar storkovan just under den "höga" tiden.

Vår västerländska alkoholkultur ligger som ett täcke över våra högtider. En stor del av "alkoholvänner" (hycklare) hävdar att spriten och alkoholdrickandet ingår i vår kultur, som t.ex sill, lax, Janssons, skinkan, nubben, glögg, majstången mm. Något jag inte håller med om av en enkel anledning: äter man t.ex en eller två kilo gravad lax eller dansar (hoppar grodan) runt majstången under en hel dan, då blir man både mätt och lycklig - sund mat och långvarig fysisk aktivitet ökar vår välbefinnande. Däremot, dricker man en eller två liter vin eller, bevare mig milde herre gud, lika mycket vodka då blir man varken mätt eller lycklig, utan tvärtom. Och det hela kan sluta katastrofalt antingen för spritkonsumenten eller för hans omgivning. Eller för bege två parterna.

Alkoholkonsumtionen har ökat dramatiskt i Sverige under de sista decenniet. Forskarna har bevisat att en av de främsta orsakerna är ett ökat antal dryckestillfällen. Enligt Hälsoinstitutet beror detta också på att vi har fått ett ökat vardagsdrickande. Sedan alkoholpolitikens avreglering och spritskattens sänkning har Sverige fått en ny alkoholkultur med ändrade "alkoholtider". Så den gamla traditionella alkoholkonsumtionen förknippad med enbart helger och våra högtider suddas ut sakta men säkert. Och ett känt och sörjigt faktum är att allt elende som följer troget med som konsekvens av vår supande har också ökat - tusentals bilolyckor, våldtäkter, storbråk och misshandel, dödsförsök och död plus alla andra övriga våldsbrott. Och som kostar samhället uppemot 100 miljarder kronor om året!  Ökningen - drygt 30% under det senaste decenniet. Vi dricker oftare, mer och börjar tidigare som unga (barn) och slutar senare som väldigt gamla. Ett skrämmande exempel är t.ex en gammal rapport från Statens folkhälsoinstitutet från 2002 där det står bl.a att andelen spritkonsumenter bland kvinnor i åldern 50-75 år har ökat med - 150% mellan åren 1998 - 2002! Eller att bara i Stockholm antal unga tjejer som fått allvarliga skador i samband med alkoholmissbruk har ökat med - 200% under åren 2006 och 2007!

Krogar, restauranger och caffeer i både små- och storstäderna har tagit över rollen som ungdomsgård. Attitydförändringen syns framförallt i storstäderna, där krögare säljer mer (och tjänar mer) sprit just under högtidsfirandena än för bara tio år sedan. En hel ungdomsgeneration är på väg att supa ner sig. Helgdrickandet har ökat drastiskt, som vanligt, för de rejäla helgfyllorna vill ingen släppa så lätt och enkelt, men den typiske alkoholisten är inte längre en 50-årig hemlöse sittande på parkbänken utan en 21-årig (antingen högskolestuderande eller arbetslös) kille.

 
 
planet 51 älskare ;$

planet 51 älskare ;$

8 oktober 2010 14:12

jättebra skrivit, jättebra! du kanske borde skriva och berätta lite mer om planet 51, det skulle väcka många människors intressen! :)

http://hihi

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Blues - 7 augusti 2010 18:30

Enligt soc.förs.ministern Cristina Husmark Pehrsson ska den som är allvarligt sjuk och inte kan arbeta ha rätt till sjukpenning. Eller att ersoner som av olika skäl inte kan delta i rehabilitering eller andra aktiviteter kan även i fortsättningen få ...

Av Blues - 4 augusti 2010 17:39

Våra politiker snackar ofta om framtid och utveckling men sällan om barnfrågor. De slår sig ofta för bröstet och säger att "barnen är det viktigaste vi har" och att deras politik handlar bla. om att "skapa ett bättre värld och framtid för våra barn",...

Av Blues - 28 juli 2010 18:26

Journalister och proffstyckare oftast överdriver i sina ansträngningar att lansera en politisk nyhet. Det blir istället en ren åsiktstext där spekulationer får ersätta den opartiska analysen (som nästan inte existerar idag). Så när tex. Fredrik Reinf...

Av Blues - 21 juli 2010 14:47

Hur ser det ut idag när det gäller människors engagemang inom politiken? Enligt vissa undersökningar är det mest tråkigt och politikerförakt breder ut sig alltmer. Betyder det att vi medborgare inte längre tar politiken på fullt allvar eftersom vi al...

Av Blues - 12 juli 2010 16:56

Vad var det vi tv-tittare kunde se bland annat under Almedalsveckan som kunde väcka vårt intresse? Ju, arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins avgång. Något man inte ser precis varje dag, i synerhet inte när det gäller en så mäktig och hög uppsat...

Skapa flashcards