Direktlänk till inlägg 24 oktober 2009

Inkomstgarantin - enbart för makteliten

Av Blues - 24 oktober 2009 14:53

Det verkar som att våra ledamöter - en del åtminstone, som avslutar sin kariär i riksdagen, har blivit plötsligt helt inkompetenta efter att ha suttit där uppe i ett antal år. De fortsätter livnära sig på skattebetalarnas bekostnad genom att lyfta en saftig lön varje månad - inkomstgarantin. Fast de inte jobbar längre utan sitter hemma. Visst - en del jobbar lite extra för att få ännu mer. Men ändå... Före detta riksdagsledamöterna inte vill (för det behöver de inte) söka jobb men kan fortsätta leva ett luxliv – medan skattebetalarna står för notan. De  lyfter över 30 000 kr i månaden. Och en fd folkvald ledamot inte behöver gå tillbaka till sitt gamla jobb efter att ha lämnat sitt uppdrag.

 

Man kan inte få en lön från staten för ett arbete man inte utför. Eller? Nej, självklart, men det gäller bara oss små vanliga människor. Inte makteliten, eftersom de har varit själva med om att stifta just de lagar och regler som ger dem såna extra stora förmåner. Men hur kan man då säga till oss små vanliga att vi är undantagna samma förmånner, enligt lagen? Ju, för det betyder att vissa lagar och regler, specielt såna som rör den ekonomiska tryghetsdelen, gäller enbart våra makthavare, dvs. de som själva varit med och skapat såna lagar och regler. Riktiga Regler och Lagar skapas för vanlig folk. dvs. lagliga medborgare - inte för eliten. Eliten älskar extra lagar och regler. De betraktar sig själva som gudar, en högt överpriviligerad maktelit som skiljer sig avssevärt från oss vanliga små. De är övermänniskor som tillhör överklassen och kan, enligt lagen, utöva sin extramakt (med eller utan maktbegär).

 

Lagen om inkomstgarantin säger att "...Syftet med inkomstgarantin är att skapa en ekonomisk trygghet för en avgången ledamot i den omställningssituation som uppstår när han eller hon lämnar riksdagen. Garantin är inte avsedd som en varaktig försörjning". Så står det på pappret, dvs. i teorin. I praktiken är det nåt annat som gäller
För arbetslösa (vanliga små) blir reglerna allt strängare. Arbetssökande ska söka de jobb som Arbetsförmedlingen anvisar och de arbetssökande ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Arbetssökande måste vara beredda att söka jobb i hela landet från dag ett. Oavsätt om man får a-kasseersättning eller lyfter socialbidrag. Fem dagar i veckan. Men för fd ledamöter ser reglerna helt annorlunda ut. De kan lyfta tiotusentals kronor i månaden i inkomstgaranti – utan krav på någon som helst motprestation. Unthachibals boys and girls

"Om jag enligt de regler som varit i riksdagen är berättigad till den här garantin, då är man dum om man går ut och jobbar och söker jobb", säger fd riksdagsledamoten Maud Ekendahl, som får ut 33 665 kr i månaden.
Inga Lantz, fd riksdagsledamot, spenderar tid med att måla tavlor, skriva och kommunicera telepatiskt med djur. Samtidigt lyfter hon 33 792 kr i månaden i inkomstgaranti. "Jag är en oerhört priviligierad kvinna. Jag är tacksam för detta (tacka kan du skattebetalarna vet jag). Jag har kunnat måla, skriva, och har kunnat leva ett gott liv".
"Jag har inte dåligt samvete", säger Viviann Gerdin som lyfter 38 980 kr i månaden. 
Hon har tidigare själv skrivit en motion till riksdagen om skärpta krav i arbetslöshetsförsäkringen.

"Nu måste reglerna kring den generösa inkomstgarantin ses över", menar riksdagsledamoten Jan Ericson (m).
Vi måste skapa ett system som våra väljare har förtroende för. Reglerna är för generösa. De speglar inte det som vanliga människor råkar ut för. Blir man uppsagd har man inte rätt till någon inkomstgaranti", säger han.
På senare år har reglerna "skärpts". Men - det gäller inte summan utan - åldern. För det är viktigare. Nu måste man tex. ha fyllt 40 år för att få rätt till garantin i fem år. Den som fyllt 50 har rätt till garantin fram till pensionsdagen. Systemet är alldeles för givmilt och trots kritiken finns någon regeländring inte på riksdagens agenda.
"I dagsläget är det inte aktuellt med någon ny översyn, eftersom lagen ändrades så sent som för ett och ett halv år sedan", hälsar riksdagens talman Per Westerberg. Snacka om hycklare och annat skräp.

Fd ledamot Lars Ångström jobbar i familjens bolag och får samtidigt inkomstgarantien kvarts miljon kronor.
Han har hittills (sedan i november 2006) hämtat ut drygt 530 000 kr av inkomstgarantin vilket motsvarar drygt 35 500 kr i månaden. Nu vill han bli pr-konsult och tjäna pengar för att så småningom sluta ta del av inkomstgarantin. 
"Jag jobbar som politisk konsult och håller utbildningskurser i politisk påverkan, kampanjstrategi och mediehantering" säger Lars. Bolaget ar finansierat med egna privata pengar.
"Det är lån framförallt. Bland annat banklån. Inkomstgarantin ger inte så mycket pengar att det skulle kunna finansiera bolaget.
Den räcker bara till mjölk och bröd".
Till riksdagen har han uppgett att han endast kommer kunna ta ut en lön på 60 000 kr i år. Han kommer därför vid sidan av verksamheten få drygt 21 000 kr i månaden av inkomstgarantin.
De finns många ledamöter som tjänar precis under den där 30 000 kronors-gränsen. De har egna företag som ligger under vilket innebär att man får ut full inkomstgaranti
"Det är inte helt lätt att få jobb efter att man suttit i riksdagen", hävdar Lars. 

Lennart Nilsson (s) i Västra Götalands län toppar med ett bruttobelopp på 44 059 kr i månaden.
Därefter följer Helene Goudin, Junilistan, med 43 600 kr.

Även Inger Segelström, fd ordförande för Socialdemokratiska kvinnoförbundet, tar ut 43 600 kr. Också sossen Jan Andersson i Malmöhus län tar ut samma summa och likaså vänsterpartisten Jens Holm.

Lennart Daléus, fd ledare för Centerpartiet och generalsekreterare för Greenpeace, får ut 28 349 kr.

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt Initiativ och tidigare ledare för Vänsterpartiet, tar ut 20 008 kr.

Birger Schlaug, fd språkrör för Miljöpartiet, tar ut ("bara"?!) 14 132 kr per månad.
Det finns 23 personer till som utnytjar det här fina systemet med inkomstgaranti. Som man vet om hittils.

 

Där makten har rätt har rätten ingen makt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Blues - 7 augusti 2010 18:30

Enligt soc.förs.ministern Cristina Husmark Pehrsson ska den som är allvarligt sjuk och inte kan arbeta ha rätt till sjukpenning. Eller att ersoner som av olika skäl inte kan delta i rehabilitering eller andra aktiviteter kan även i fortsättningen få ...

Av Blues - 4 augusti 2010 17:39

Våra politiker snackar ofta om framtid och utveckling men sällan om barnfrågor. De slår sig ofta för bröstet och säger att "barnen är det viktigaste vi har" och att deras politik handlar bla. om att "skapa ett bättre värld och framtid för våra barn",...

Av Blues - 28 juli 2010 18:26

Journalister och proffstyckare oftast överdriver i sina ansträngningar att lansera en politisk nyhet. Det blir istället en ren åsiktstext där spekulationer får ersätta den opartiska analysen (som nästan inte existerar idag). Så när tex. Fredrik Reinf...

Av Blues - 21 juli 2010 14:47

Hur ser det ut idag när det gäller människors engagemang inom politiken? Enligt vissa undersökningar är det mest tråkigt och politikerförakt breder ut sig alltmer. Betyder det att vi medborgare inte längre tar politiken på fullt allvar eftersom vi al...

Av Blues - 12 juli 2010 16:56

Vad var det vi tv-tittare kunde se bland annat under Almedalsveckan som kunde väcka vårt intresse? Ju, arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins avgång. Något man inte ser precis varje dag, i synerhet inte när det gäller en så mäktig och hög uppsat...

Ovido - Quiz & Flashcards